Västkustens Plåtslageri skyddar för framtiden

Västkustens Plåtslageri

Söker du en fullserviceplåtverkstad som kan utföra allt arbete för industrifastigheter, kyrkor, flerfamiljshus eller vanliga villor så kan du med fördel vända dig till Västkustens Plåtslageri. De kan allt om den plåt man kan se med blotta ögat på en byggnad.

För Sonny Hanson var det rätt självklart att bli plåtslagare eftersom han sedan barnsben följde sin far som hade ett eget plåtslageri. Det bolaget är ännu aktivt och Sonny sålde sin del för sex år sedan. Tony Hansson som är tjugo år yngre fick inte i sig yrket med modersmjölken på samma sätt men han började tidigt arbeta extra för Sonny innan han slutligen utbildade sig och gick som lärling hos andra.
– Sommaren 2019 startade vi gemensamt det här bolaget, berättar Sonny.

Sonny och Tony är inte släkt med varandra men närmare än många släktingar efter de gemensamt driver bolaget Västkustens Plåtslageri och delar värderingar för vad som är viktigt här i livet. Respekten för arbetet, att ställa upp för varandra och att alltid sätta kunden främst är några av de sakerna. Idag är det tolv anställda inklusive ägarna och målet med företaget är inte att växa.
– Vi ska behålla det familjära bemötande vi kan erbjuda, säger Sonny.

Ryktet förtäljer att Västkustens Plåtslageri har en av de mest och bäst utrustade verkstäderna i Bohuslän. Maskinparken är stor och toppmodern. De anställda har stor frihet att röra sig och utföra sitt arbete. Med det följer också ett ansvar som får alla att växa, ta till sig ny kunskap och lära sig olika slags tekniker.
– Vi gör allt för industrifastigheter, kyrkor, flerfamiljshus och vanliga villor. Så vi behöver kunskap bland personalen, säger Tony.

Västkustens Plåtslageri utför alla slags plåtarbeten ifrån hängrännor, fönsterbleck och skorstenskydd till bandtäckning och trapetsplåt. Det handlar om plåt som ligger horisontellt, står vertikalt eller lutar på plan. De är också ett av få plåtslagerier som behärskar tekniken att arbeta med Rheinzink.
– Vi är specialister på hållbara tak, berättar Sonny.

En annan fördel med plåttak är vikten. Eftersom plåt väger mindre än de flesta andra material kan man spara på konstruktionen av takstolar och uppbyggnaden av väggar. En annan är den glatta ytan som hjälper exempelvis snö att lätt glida av taket.

Allt förutom hängrännor, stegrasskydd och stegar för taksäkerhet tillverkas i den egna stora och rena verkstaden.  För Sonny ligger fräschheten med i hans arv. Han berättar att eftersom alla vet vem han är, eller i alla fall vem hans pappa är så finns det outtalat krav att alltid göra ett bra jobb och hålla en ren fasad.

Framtiden ser ljus ut för Västkustens Plåtslageri. Viktigast för Tony och Sonny är att välja rätt personal och få dem att trivas om något skulle förändras. I dag har alla minst tio år i yrket, är kompetenta och har kunskap. Tony tror att de stannar därför att yrket är fritt och att de anställda ges ansvar.
– Det handlar om att ha respekt för alla människor, avslutar Sonny.

Smedbergsvägen 3
455 35 Munkedal

vastplat@gmail.com