Automarin i Hunnebostrand erbjuder ett bekymmersfritt båtliv

Automarin

Med kunder från Kämpestad och Kungsbacka visar det sig att Automarin i Hunnebostrand erbjuder ett säkert och prisvärt alternativ för båtservice och förvaring även om de flesta hör kunderna hemma i Grebbestad och Lysekil.

Christian Samuelsson driver Automarin i Hunnebostrand som allmänt är känt som västkustens pärla. Och det är ingen tillfällighet då han bokstavligen föddes in i branschen på en bil- och båtverkstad i Kungshamn. Så det var självklart för honom att bygga båtar på Porali Marin direkt efter att han slutat skolan.
– Jag började med pluggar och formar för att sedan gjuta innan jag några år senare började i lumpen, berättar Christian.

Automarin

Därefter arbetade Christian med en svåger där han lärde sig serva motorer och konsten att vinterförvara båtar säkert. Och det var allt ifrån privatbåtar till Kustbevakningens flotta.
– I skiftet 2004 och 2005 började vi bygga den här hallen, säger Christian.

Den stora hallen ligger väldigt vackert vid det grönskimrande havet. Här tar de upp båtarna, reparerar vid behov, recondar dem, målar, servar motorer och övrig utrustning innan de slutligen förs till en trygg och konserverad vinterförvaring. Totalt rör sig om närmare 1 900 kvadratmeter effektiv förvaring. Kunderna får välja mellan kall och varm förvaring. Större delen av kunderna lämnar nycklarna i båten och låter Automarin i Hunnebostrand ansvara för rubb och stubb innan de åter hämtar båten när våren anlänt.
– Vi erbjuder ett bekymmerfritt och enkelt båtliv för våra kunder, säger Christian.

Han berättar att den gamla sortens ägare som själva vill ta hand om allt ännu finns men att de blir färre för varje år.
– De står oftast på hamnplanarna och de blir märkbart färre. Våra kunder numera fördrar ofta att göra annat på sin fritid, berättar Christian.

Sedan avslöjar han att dagens båtar också är så tekniskt avancerade att gemene man helt enkelt inte har kunskap att utföra arbetet själv. En firma som Automarin i Hunnebostrand har verktyg, utrustning och kunnande att göra arbetet fackmannamässigt. Bland annat har de Hunnebostrands första miljövänliga spolplatta för båttvätt samt modern diagnosutrustning och styrsystem som klarar de krav som numera ställs på en fullgod båtverkstad.
– De stora båtmotorerna i dag är de samma som sitter i lastbilar, säger Christian.

I dagsläget tar de emot båtar upp till 40 fot även om huvudfokus rör sig runt 35 fot. Automarin säljer Sting som är utrustade med Mercurymotorer. De norska båtarna bjuder på smarta lösningar och ett värdigt båtliv. Bland annat är ombordstigningen bra mycket stabilare än många andra i högre prisklasser. 
– De är dessutom riktigt roliga att köra, säger Christian.

Automarin arbetar även med Suzuki och lämnar sju års garanti på motorerna om de får sköta och serva dem. Och det är just förvaring och service som är deras huvudsakliga uppgift. Ryktet om firman sprider sig och Christian har börjat söka efter folk som kan avlasta i verkstaden. Helst marinmekaniker som vill arbeta där västkusten är som vackrast.
– Att jobba på ett varv innebär att man får vara tusenkonstnär, säger Christian.

Han beskriver hur det på båtar är en nödvändighet att arbetet är snyggt. Kunderna kräver det lilla extra och för Christian är det viktigt att överträffa förväntningarna.
– Det handlar om unika lösningar för varje båt. Ingen båt är den andre lik, avslutar Christian.Lökholmsvägen 27, 45661 Hunnebostrand • Tel.0523-37381 info@automarin.se www.automarin.se