Bovalls Havsdelikatesser lockar med smak

BovallsHavsdelikatesser

Lina Nicodemi äger och driver Bovalls Havsdelikatesser som ligger mitt på torget i Bovallsstrand. Där huserar hon och heltidsanställda Ann Holmberg Elisson i ett hav av läckerheter. Här finns hälleflundra, torsk, sej, kummel, rödspätta, bergtunga, rödtunga och alla skaldjur man kan tänkas sig samt ett imponerande utbud av lockande färdigrätter.

Lina växte upp på en gård som till stor del var självhushållande, så redan från tidiga år lärde hon sig att ta hand om det naturen ger och hur det kan förädlas. Hon säger att det inte var medvetet utan att hon mer halkade in i fisk- och skaldjursbranschen på ett bananskal. Det var när hon träffade sitt livs kärlek som varit yrkesfiskare innan han blev grossist som hon växlade från växt- och köttbaserat till havsdelikatesser. 
– Det var år 2009 i Fjällbacka som vi köpte en fiskaffär tillsammans, säger Lina.

År 2017 öppnade så Lina den egna butiken Bovalls Havsdelikatesser och de drev butikerna parallellt i fyra år innan hennes man sålde Fjällbackabutiken för att helhjärtat ägna sig åt grossistverksamheten.  Med sin make i ryggen har hon ett fantastiskt stöd när det gäller tillgång på råvaror och bredd i utbudet. Det kommer kunderna tillgodo vilka njuter av det breda och fräscha utbudet. Lever man i trakten är det självklart för alla var man kan köpa det bästa havet har att erbjuda. Förr i tiden fiskade man ofta själv, men det fanns också en fiskhandlare i varje litet samhälle. På senare år innan Lina öppnade i Bovall fanns det bara en manuell disk i en livsmedelsaffär för de kräsna Bohuslänningarna att botanisera i.  
– Oavsett om det är en disk eller en butik så krävs det engagemang för att göra det riktigt bra, säger Lina.

Lina och hennes man har hela tiden haft ambitionen att driva en riktig fiskaffär med allt vad det innebär. Förebilderna är från förr och de har satt en ära i att göra det på  gammeldags vis.
– Fast givetvis i modern tappning, säger Lina.

Trenderna har gått mer och mer mot förberedda filéer och färdigstyckade bitar i dagens samhälle. Lina väger upp det med hel fisk i vetskap om att varje trend har sin mottrend. Många yngre har idag en längtan efter något annat än det snabba och färdigproducerade. Lina märker av att intresset ökar för att ta hand om helheten och exempelvis koka fond på skrovet. 
– Det tilltalar äldre men också matintresserade och kockar som vill filea och stycka upp fisken på sitt sätt, berättar Lina.

I stort är Lina nöjd med butikens utformning och framför allt att den upplevs som mysig och intim. Det är lätt att vara familjär och kunderna uppskattar formatet. Men under sommarmånaderna när sommargästerna anlänt kan det bli trångt, I disken ligger hälleflundra, torsk, sej, kummel, rödspätta, bergtunga, rödtunga och imponerande stor torskrom som är i säsong just då. Alla skaldjur man kan tänkas vilja ha finns också där. Lina berättar att om man ringer någon dag innan så tar hon gärna hem exempelvis Lake, färska Vongole, klippfisk eller något annat mer udda.
– Så för utbudets skull kunde det gott vara några kvadratmeter till, avslöjar Lina. 

Hållbarhet är grundtanken med sortimentet. Dels hållbart fiske i havet och dels en strävan efter nollsvinn. Här spelar Linas uppväxt på gården en stor roll. Hon är emot att slösa på jordens resurser. I första hand försöker de köpa sina råvaror från Smögen vilket innebär kortare transporter jämfört med den fisk som köps in i Göteborg eller kommer från Norge/Danmark. Dessutom det lagar Ann och Lina olika maträtter på det som blir över.
– Vi lagar soppor, gratänger, skaldjurslasagne, kokar fonder och försöker ta till vara på varje del av det vi köpt in, säger Lina.

De portionsförpackade och mikrosäkra maträtterna är uppskattade. Bovalls Havsdelikatesser har blivit en naturlig plats att åka till både när man söker det udda eller genuint bohuslänska, eller när orken, tiden eller inspirationen tryter, eller för dem som vill lyxa till det med något riktigt gott. 
– Vi gör allt själva från grunden. Inga genvägar och inga hemligheter. Basen är fin färsk fisk och skaldjur, avslutar Lina.

Dinglevägen 1
45647 Bovallstrand
Tel.0523-51370

Besök oss på facebook